Stratégiai megállapodást írt alá 16 érdekképviseleti szervezet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Dr. Bendzsel Miklós Elnök 16 érdekképviseleti szervezettel írt alá a szellemitulajdon-védelmi jogszabályok előkészítése esetében alkalmazandó eljárásrendet rögzítő, ún. Stratégia Megállapodást a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában 2011. április 26-án, a Szellemi tulajdon világnapján.

A jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló 2010. évi CXXXI. törvényben foglaltaknak megfelelően a Stratégiai Megállapodások annak érdekében jöttek létre, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter közvetlenül, egyben transzparens módon vonhassa be a jogszabályok előkészítésébe a jogszabálytervezet tárgyköre tekintetében tevékeny, széles társadalmi réteg érdekeit megjelenítő, illetve kimagasló szakmai teljesítményt nyújtó szervezeteket, intézményeket.

A Stratégiai Megállapodások deklarált célja, hogy elősegítsék a társadalmi egyeztetést, és ez által a jó minőségű, az életviszonyoknak megfelelő jogszabályok megalkotását, valamint a jogszabállyal érintett társadalmi rétegek képviseletét a jogszabály-előkészítés során, amely nagyobb legitimációt biztosít az elfogadott jogszabályoknak. A Stratégiai Megállapodások a jövőben biztosítani fogják, hogy a jogszabályok a szakmai tapasztalatok maradéktalan figyelembevétele mellett jöjjenek létre, ezzel megalapozva a szellemitulajdon-védelem olyan magas szintű, egyben kiegyensúlyozott szabályozását, amely a hazai alkotókat és vállalkozásokat, illetve a hazai innovációs szereplőket új, a társadalom számára is hasznos és értékes szellemi alkotások létrehozatalára sarkallhatja, valamint lehetővé teszi a szellemi tulajdon mint versenyeszköz hatékony alkalmazását, hozzájárulva a kreatív iparágak fellendüléséhez.

Különös jelentőséggel bír, hogy a Stratégiai Megállapodásokat a szellemi tulajdon világnapján írták alá; a szerződő érdekképviseleti szervezetek a következők: a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda, a Hungart Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesület, a Filmjus Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesülete, a Művészeti Szakszervezetek Szövetségének Előadóművészi Jogvédő Irodája, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége, a Magyar Reprográfiai Szövetség, a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete, a Reprogress Magyar Lapkiadók Reprográfiai Egyesület, a Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület, a ProArt Szövetség a Szerőzi Jogokért, a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara, a Magyar Védjegy Egyesület, a LES Magyarország a Szellemi Tulajdon Üzleti Hasznosításáért Közhasznú Egyesület, az AIPPI magyar csoportja és a Magyar Feltalálók Egyesülete írta alá.

2011/04/27